Mont Blanc(Dagblad vh Noorden)

Dagblad van het Noorden 8 oktober 2010
Kicken op het dak van Europa
Interview Evelien en Jenne Klasens
Vader en dochter beklimmen de Mont Blanc
Mont Blanc Alpen Jenne Klasens
Onvergetelijke tocht compenseert alle getrooste inspanningen

Door Martin de Bruin
Assen/Meppen Hun eerste kennismaking met ‘bergen’. “Dat was al jaren geleden in Het Teutoburgerwoud”, reageren Jenne en Evelien Klasens in koor met een brede lach. Die lach is begrijpelijk, want vader Jenne uit Assen is met dochter Evelien uit Meppen nog maar net terug uit Frankrijk, waar ze de hoogste berg van Europa- de Mont Blanc (4810 meter)- via de zogeheten moeilijke kant hebben beklommen. Kijk dat is nog eens andere koek dan een paar heuveltjes in Duitsland.
Jenne zou zo wel weer terug willen, ondanks alle inspanningen die hij en Evelien zich moesten getroosten in de aanloop naar de beklimming. Hardlopen voor uithoudingsvermogen, mountainbiken voor buik- en beenspieren, bijna dagelijks leverden ze hun trainingsarbeid om het dak van Europa in een puike conditie te bereiken. Jenne: ”Je zet er ontzettend veel voor opzie, maar de beloning is o zo groot”. Evelien sluit zich van harte bij haar vader aan. “We hebben een onvergetelijke zonsopgang meegemaakt. Het leek net alsof we door de gloed van de zon over oranje sneeuw liepen.”
Drie jaar geleden namen vader en dochter zich voor om de Mont Blanc te beklimmen. Uiteraard onder begeleiding van een gids, want je hebt wel iemand nodig die de berg kent en ook de gevaren onderkent die zo’n tocht nou eenmaal met zich meebrengt. Niet zelden moeten klimmers hun tocht naar de bergtop met de dood bekopen.
Voor Jenne en Evelien gold dat hun beklimming zonder noemenswaardige problemen verliep. Gelukkig werkte het weer in alle opzichten nee, In 13 uur maakten ze de tocht naar het hoogste punt van Europa en daalden ze weer veilig af naar een berghut op een hoogte van 3500 meter. Eenmaal boven beleefden ze toch wel emotionele momenten. “Maar het was vooral kicken”, zegt Evelien. “Je gaat op in de natuur, in het ijslandschap waardoor je wordt omringd.”
En dan nu ’s werelds hoogste berg, de Mount Everest? “Nee hoor”, zeggen vader en dochter stellig. “Dat wordt te gek. Er zijn ook mensen die adviseren de Kilimanjaro in Tanzania te beklimmen. Maar waarom zouden we dat doen. Alleen bovenop is daar nog sneeuw en ijs te vinden en kijk je naar een volstrekt groen landschap.