Wat vooraf ging

Ultieme droom

Het ontstaan van onze ultieme droom

Het leuke is eigenlijk dat niemand ons geloofde toen wij jaren geleden zeiden: “We gaan de Mont Blanc beklimmen”. Het idee is oorspronkelijk ontstaan in 2002, na de beklimming van de vierduizender voor 50+-ers, de Allalinhorn in 2002. Dit was natuurlijk ook leuk, maar toch geen echte uitdaging. De jaren erna ebde deze gedachten in onze hoofden voort, maar aangezien er voordat dit plan concreet werd nog van alles tussen door kwam (jaartje studie, tijdje werken, jaartje backpacken in Australië en daarna nog maar weer studeren) heeft het een tijdje geduurd voordat de daad bij het woord gevoegd werd.  Maar uiteindelijk hebben we in 2007 besloten om ons doel in de zomer van 2010 te gaan realiseren. Voor ons stond het toen als een paal boven water, terwijl onze omgeving zich nog niet bewust was van het feit dat we dit echt zouden doorzetten. Een paar jaar van voorbereiding zijn aan de uiteindelijke beklimming vooraf gegaan, waarbij je moet denken aan informatie verzamelen, in etappes aanschaffen van kleding, Pieter pad lopen, conditie opbouwen en vooral het laatste jaar (en de laatste 4 maanden) trainen, trainen en nog eens trainen…….

 

Pas toen we het programma met gids bij een Belgisch alpinisme bureau hadden geboekt (en betaald) had Gert door dat we het toch echt gingen doen.  De maanden vooraf gaand aan de beklimming waren zwaar en vermoeiend, op het eind kon ik geen mountainbike meer zien (en heb deze hierna ook nooit meer aangeraakt….). Maar wat hebben wij veel profijt gehad van deze voorbereiding en wat was het de moeite van alle inspanningen en af en toe frustraties waard. Het is niet te beschrijven hoe het voelt om zo’n ultieme droom waar te maken en boven op het dak van Europa te staan, samen met je vader. Hoe prachtig de wondere wereld daarboven is en hoe klein jij je als mens kunt voelen.

Deze ervaring neem ik voor altijd mee, ook al lijkt het nu alweer zo onwerkelijk dat ik daar echt gestaan heb, maar als ik naar de foto’s kijk weet ik het weer zeker “ja, ik heb daar echt gestaan!”

 

 

Training

Evelien en ik hadden ons voor genomen dat we ons optimaal zouden voorbereiden. We wilden ons zelf geen verwijten kunnen maken dat we de top niet gehaald hadden door gebrek aan een goede conditie. Tevens gingen we er vanuit dat het plezier alleen maar groter kan zijn naarmate je conditie beter is. De laatste maanden trainden we dan ook, 5 dagen in de week, met veel overtuiging.
We liepen met rugzak 50 kilometer per dag, 15 kilometer hardlopen en mountainbiken. Het gidsenbureau had ons verteld dat dit in het vlakke Nederland de beste manier is om de spieren, die je bij het klimmen nodig hebt, te trainen. Elke vrijdag ging ik naar Evelien om gezamenlijk op de mountainbike te trainen. Ik vind het best wel leuk om door de bossen te crossen maar voor Evelien was dit elke keer weer een opgave. Toch heb ik bewondering hoe ze elke keer haar lot weer gelaten onderging voor het hogere doel: De top halen!

 

 

Gedachten lezen

Stel je even het volgende voor:
Er stopt een auto (Volvo of Saab ) op de camping en hieruit stapt een oude man van boven de 50 en een goed uitziende dame van nog geen 25 jaar. Tot overmaat van ramp slapen ze ook nog samen in een klein tentje waar met veel moeite 2 luchtbedden een plekje vinden. Aan het gedrag van onze buren of voorbijgangers op de camping kun je hun gedachtewolkje boven hun hoofd zien hangen en ook de tekst staat in neon letters in dit wolkje geschreven. Onze buurvrouw die tegenover ons stond op de camping in Zwitserland was nog niet helemaal zeker van haar zaak. Toen ik terug kwam van het douchen hield ze me aan en stelde mij de volgende vraag:” Mag ik u vragen hoe jullie relatie is?” Waarop ik antwoorden:”Zeker wel, onze relatie is heel goed.” Evelien en ik hebben nog vele malen geoefend in het gedachten lezen van andere mensen. Onze eens luidende conclusie is dat dit niet moeilijk is.

 

 

 

Pieterburen Nederland

Het begin

Hollandse Luchten Jenne Klasens

Hollandse Luchten

Gronings landschap

Gronings landschap

Camping

Camping